Sevärdheter i Västerås

Västerås har en tusenårig historia och många historiska platser finns i staden. Här finns många sevärdheter för den som är intresserad av Sveriges historia.

Västerås har en tusenårig historia och många historiska platser finns i staden. Här finns många sevärdheter för den som är intresserad av Sveriges historia.



Västerås domkyrka


En av stadens mest kända sevärdheter är domkyrkan. Kyrkan är internationellt renommerad med tre stjärnor, det vill säga högsta möjliga betyg, i Le Guide Verde, Guide Michelins lista över sevärdheter och syster till den berömda restaurangguiden.


Kyrkans äldsta delar fördes upp redan under 1200-talet men sedan dess har den byggts till och restaurerats genom åren. Bland annat är kyrkans torn uppfört år 1420 och altarskåpet är från tidigt 1500-tal. Kyrkan är känd för att Kung Erik XIV ligger begravd i kyrkan liksom ärkebiskopen Samuel Troilius och riksföreståndaren Svante Nilsson. Erik XIV:s sarkofag i sten är en välbevarad bit av den svenska historien och många besöker Västerås domkyrka bara för att skåda den gamla graven.


Kyrkan är även en av Västerås högsta byggnader och tornet mäter knappt 92 meter upp i luften.


Vid kyrkan ligger Kyrkbacken som är ett av de mest kända områdena i Västerås och väl värt ett besök. Området kallas ofta ”Gamla stan” i folkmun och många byggnader härstammar från 1700-talet.




Västerås slott


Västerås slott har en viktig roll i vårt lands historia. Slottet ligger vid mynningen av Svartån och var under 1500- och 1600-talet hem åt Sveriges regenter.


Slottet började byggas under 1100-talet men i takt med att Västerås blev en allt viktigare stad i landet utvecklades slottet till mer av en borg under medeltiden. Man var rädd för angrepp från Mälaren och behövde ett starkt fäste för kungens fogde, som även bodde i slottet. För att ha extra säkerhet mot angrepp byggdes även ett kärntorn nere vid ån som finns kvar än idag.


Slottet har förstärkts och byggts ut i många olika omgångar då flera olika viktiga personer haft borgen som sitt fäste och många blodiga strider skett i området. Under unionstriderna på 1400-talet hade slottet en central roll och var bland annat Engelbrekts första riksfäste.


År 1522 togs slottet över av Gustav Vasa efter att han belägrat det under en tid. Vasa gjorde även slottet till kunglig residens och han höll även riksdag i byggnaden. Västeråsriksdagen skedde här år 1527 vilket ledde katolicismens död i Sverige och protestantismens intåg. Dessutom gjordes Sverige till ett arvskungadöme.


Det gamla och vackra slottet har alltså en rik historia och har spelat en viktig roll i vårt lands utveckling. Hit kommer många besökare varje år och andas in den historiska miljön.




Tidö slott


En bit sydväst om Västerås centrum finner man Tidö slott. Slottet är öppet gör allmänheten och här finns ett värdshus, ett kapell och ett leksaksmuseum. Slottet, som är mycket vackert, har sina äldsta delar från 1400-talet men det mesta av det man ser idag uppfördes under mitten av 1600-talet av Axel Oxenstierna. Många besökare tycker om att promenera runt slottet och titta på den stora borggården.


Anunds hög


Anunds hög är ett stort fornminnesområde utanför Västerås. Här finner man bland annat en stor gravhög och en trevlig vandringsled. Gravhögen är Sveriges största med 66 meter i diameter och nio meter i höjd. Gravplatsen tros ha använts mellan 200- och 500-talen, vilket innebär tidig vikingatid.




Västerås konstmuseum


Bland stadens mest populära museer finner man Västerås konstmuseum. Här hittar man samlingar med svensk konst med fokus på 1900-tals- och samtidskonst. Bland de representerade konstnärerna hittar man bland andra Eric Grate, Annika von Hauswolff, Ivan Aguéli och Bror Hjorth.




Industrikvarteren


Vill man ta del av stadens moderna historia ska man besöka de gamla industrikvarteren som fortfarande finns kvar. Området berättar om industrialiseringens framfart och de revolutionerande förändring som skedde i samhället under 1900-talet. Industriarbetet har haft stor betydelse för Västerås, något de gamla industrikvarteren tydligt vittnar om. Här kan man se vad de stora fabrikerna, som ABB och Svenska Metallverken egentligen tillverkade genom åren.